Roland VS-1824CD Digital Audio Workstation

Roland VS-1824CD

Vroeger maakte ik geluidsopnamen op een TEAC A-3300SX bandrecorder, later gebruikte ik een Yamaha MD4 multitrack minidiskrecorder en nu een Roland VS-1824CD digital audio workstation (DAW). De DAW wordt via een MIDI interface aan mijn PC verbonden, waarop een software midi sequencer draait, die de DAW kan besturen. Hierdoor kan ik nauwkeurig geluidsopnamen bewerken op de DAW met behulp van de PC. Aan de DAW kan ik de nodige randapparatuur (zoals een hoofdtelefoonversterker) en m`n gitaarinstallatie aansluiten. De Roland VS-1824CD is gebaseerd op de Roland VS-1880 en is a complete opname studio voor op tafel met 288 Virtuele sporen, 28-kanaals geautomatiseerde digitale mengtafel. Het is een harddisk recorder die 18-sporen simultaan kan afspelen en 8-sporen simultaan kan opnemen op 8 van de 288 sporen. De originele harddisk heb ik inmiddels vervangen voor een ruimer exemplaar. Verder is ingebouwd een CD-R/RW drive voor het maken van data back-up en audio Cd's. Als je dit apparaat vergelijkt met een PC valt het op hoe stil het is en als het echt moet kan tijdens een opname de koelvin worden uitgezet. Om het apparaat te gebruiken op locatie, heb ik een mooie blauwe flightcase laten maken voorzien van handgreep, vlindersloten en afneembaar deksel. In deze flightcase is ook ruimte voor de handleidingen, cd-rom's en adapterkabels. De opnames gemaakt op VS-1824CD kunnen vanaf de Vs Song-Vault Pro of backup-cd met behulp van Vs Wave Export software op de PC worden opgeslagen waarbij elk spoor zijn eigen 24 bits wav-bestand krijgt.

Effectprocessors

Roland VS8F-2

In m'n Roland VS-1824CD zijn twee Roland VS8F-2 effectprocessor kaarten ingebouwd. Door deze kaarten beschikt de VS-1824CD over ingebouwde effecten zoals compressors, limiters, equalizers, modulators, simulators en modeling. Daarnaast is de Mastering Tool Kit beschikbaar. Vroeger gebruikte ik een Behringer Multicom MDX 2400 vierkanaals autocompressor maar door deze twee kaarten heb ik nu acht compressors in mijn VS-1824CD. De autocompressor heb ik verkocht omdat deze niet meer nodig is. Het allermooiste van deze kaarten is dat er helemaal geen sprake is van "latecy". Hierdoor kun je een zanger wat effect via de monitor geven zonder vertraging van het signaal. Dit is de kracht van de VS t.o.v. een softwarematige recorder waarbij alleen effecten via monitor kunnen worden gebruikt als deze in de interface zijn ingebouwd of hiervoor zijn geplaatst.

Jog-Wheel fix

Don Speirs Jog-wheel fix

De VS-1824 heeft net zijn voorgangers de VS-1880 en VS-1680 het probleem dat het Jogwheel (de time/value knop) na verloop van tijd minder nauwkeurig gaat werken. Dit probleem is in mijn VS-1824 verholpen met de Don Speirs Jog-wheel fix een klein elektronisch kaartje wat tussen de Jog-wheel stekker en het Jog-wheel contact op het moederbord is geplaatst.

VS Song-Vault Pro

VS Song-Vault Pro

Vroeger toen ik geluidsopnamen op een TEAC A-3300SX bandrecorder, en later op een Yamaha MD4 multitrack minidiskrecorder maakte, had ik altijd het probleem dat een backup van de opname niet mogelijk was zonder verlies aan kwaliteit. De Roland VS-1824CD kent dit probleem niet maar het maken van backups op cd-rom duurt een flinke tijd. Daarom ben ik op zoek gegaan naar een sneller back-upsysteem. De Vs Song-Vault Pro wordt in opdracht van de klant samengesteld door Brett LaCroix in Toledo Oregon V.S. Het is een extern SCSI harddisk back-upsysteem gebaseerd op een ACard 7720U SCSI-IDE smart-bridge in een Kingwin case met twee verwisselbare laden waarin een Maxtor 92041U4 harddisk is gemonteerd. Dit laatste heb ik zelf gedaan want Brett levert de VS Song-Vault Pro voor de Roland VS-1824CD zonder harddisks omdat hij deze niet kan formatteren. Via SCSI is heel eenvoudig een kopie te maken van de interne naar de externe harddisk. Met een USB-SCSI kabel (Ratox u2scx/u2scxu) en de Vs Wave Export software zijn de songs vanaf de VS Song-Vault Pro naar Windows te kopiëren als vs-songs of wav-bestanden. Ook is het mogelijk om direct opnames te maken op de VS Song-Vault maar dan moet er rekening mee worden gehouden dat het geluid van de twee koelvinnen kan storen.