Fender Stratocaster gitaar

Fender Stratocaster

De Fender Stratocaster is ontwikkeld in het begin van de jaren 50 door Leo Fender (1909-1991), Freddie Tavares (1913-1990) en Bill Carson (1926-2007) bij Fender Musical Instrument Co. in Fullerton, Califonia vlak bij Los Angeles. In 1954 kwam de gitaar op de markt. Om gezondheidsreden verkocht Leo Fender in 1965 zijn bedrijf voor $13 miljoen aan Columbia Broadcasting Systems (CBS). Leo bleef tot 1969 onder contract als consultant. CBS Musical Instruments bleef eigenaar van Fender tot 1985. Mijn Stratocaster is in 1979 gebouwd en is dus een CBS Fender. Een CBS Fender heeft een iets dikkere body en een grotere halskop. De vibrato-kam (fender noemt dit een tremolo) en de zadels zijn gegoten. De hals is bevestigd met drie schroeven en voorzien van het tilt-mechanisme. De halspen is verstelbaar d.m.v. de kogel op de kop. De slagplaat en de vibrato-afdekplaat zijn van drie laags zwart/wit/zwart kunststof. De slagplaat is voorzien van drie elementen, elementschakelaar met vijf standen, een volume regelaar, en twee toonregelaars voor het hals- en middelste element. De knoppen en de elementkapjes zijn zwart. De elektronica is van binnen afgeschermd met metaalverf en metaalfolie.

Fender Stratocasters

Pronkstukken

Ik heb de gitaar nieuw gekocht op 8 november 1979 en werd geleverd met een handleiding, gitaarband, gitaarsnoer, extra veren voor de vibrato-kam, Amerikaanse inbussleutels en een chroom kamkapje. Ik heb originele stemmechanieken vervangen door mini-shallers, maar zijn nog steeds in m'n bezit. Omdat de fretten en het brugbeentje waren versleten heb ik deze laten vervangen door Hans Pluut (Amsterdam). De achterkant van de hals heb ik opnieuw laten lakken door Piet Visser (Egmond aan zee).

Fabrikant:CBS Musical Instruments, USA
Model:Fender Stratocaster
Bouwjaar:1979
Kleur:Sunburst
Body:Essen
Hals:Esdoorn met palissander inleg
Toets:Esdoorn (een geheel met hals)
Elementen:3 enkelspoels
Bijzonderheden:Zwarte slagplaat, vibrato, 5 standen schakelaar
Gewicht:4,5 kilogram

Pronkstukken: Ik met Fender Stratocaster, USA uit 1979 en Vera met Fender Stratocaster sunburst 1957 Reisue, Japan uit 1982. De foto is uit 1982.