Gibson Les Paul Standard - Limited Edition

Gibson Les Paul Standard - Limited Edition

Met de Les Paul gitaar maakte Gibson haar debuut met een massieve elektrische gitaar. Voor de ontwikkeling hiervan had CMI, toen het moeder bedrijf van Gibson, in 1950 een overeenkomst getekend met Lester Polfus (1915-2009) alias Les Paul, een musicus en pionier in het bouwen van massieve elektrische gitaren. Hierdoor kreeg hij 5% van de verkoop voor elk gitaar- en versterkermodel dat zijn naam droeg. Op donderdag 12 augustus 2009 is Les Paul op 94 jarige leeftijd overleden aan een longontsteking.

De Les Paul gitaar werd geïntroduceerd in 1952 en werd toen gebouwd in Gibson-fabriek te Kalamazoo Michigan USA. De hals is gemaakt van mahonie hout met inleg van kunststofivoor in trapeziumvorm (de custom modellen hebben een rechthoekige inleg),  heeft 22 fretten met een mensuurlengte van 24,75 inch. De kast heeft, naar een concept van Maurice Berlin(1895-1984), een tweedelig gewelfd esdoorn bovenblad en een mahonie houten achterkant en voorzien van een enkele cutaway (zgn. Venetiaanse positieholte). Het had twee elementen met instelbare pooltjes onder crèmekleurige plastic kapjes z.g. P90 Soapbar. Het bovenblad was goudkleurig (Gold Top) en de slagplaat crèmekleurig. Les Paul wilde een trapeziumvormige kam/snarenhouder. Daarom werd door Gibson de brugconstructie van de ES-295 gebruikt. Maar omdat de hoek van de snaren t.o.v. de toets te groot werd liepen de snaren er niet over, maar onder de brug door. Hierdoor was het onmogelijk om de snaren op de brug te dempen. Les Paul was hier niet gelukkig mee.

De gitaar heeft de volgende veranderingen ondergaan om tot zijn huidige vorm te komen:

Mijn gitaar is een Limited Edition en werd, volgens het serienummer, op 30 juli 1992 gebouwd. Het heeft vergulde onderdelen (24K goud), tulpvormige stemsleutels, crèmekleurige slagplaat en binding, goudkleurige heksenhoedknoppen, een kast die bestaat uit één stuk mahonie met een tweedelig esdoorn bovenblad en is blank afgelakt.

Fabrikant:Gibson USA
Model:Les Paul Standard - Limited Edition
Bouwjaar:1992
Kleur:Natural
Body:Een deel Mahonie met tweedelig Esdoorn bovenblad
Hals:Mahonie
Toets:Palissander
Elementen:490R / 490T Humbuckers
Bijzonderheden:vergulde onderdelen, tulpvormige stemmechanieken
Gewicht:5 kilogram