Ibanez Turbo Tube Screamer TS9DX

Ibanez Turbo Tube Screamer TS9DX

De Ibanez Turbo Tube Screamer TS9DX is een distortion/overdrive pedaal dat is afgeleid van de TS9 en heeft een iets donkerdere groene kleur. Het werd geïntroduceerd in 1998 en wordt nog steeds gemaakt bij Nisshin Onpa. Hij is ontwikkeld door John Lomas bij Hoshino USA. Dit is gedaan omdat Ibanez (Hoshino) graag een tube screamer op de markt wilde brengen met verschillende modes voor output en vervorming.

De TS9DX heeft exact hetzelfde elektronische componenten en printplaat als de originele TS9, maar de mode schakelaar verandert de instelling van bepaalde componenten in de originele schakeling. De toegevoegde elektronische componenten; lichtdioden en condensatoren, zijn op twee kleine printplaatjes geplaatst welke alleen actief zijn in de "+", hot en turbo mode. Voor de TS9 mode zijn geen modificaties gedaan. Net als in de TS9 is gekozen voor de "high fidelity" TA75558P op-amp chip en twee silicon diodes.

Er zijn drie draaiknoppen DRIVE, LEVEL en TONE:

De toegevoegde vierde schakelknop MODE kent de instellingen TS9, +, HOT en TURBO.

Met de voetschakelaar zet ik het effect aan en uit. Als hij aanstaat, brandt de LED. Verder is er een ingang en uitgang. De ingang schakelt de batterij uit als hierop geen plug is aangesloten. Via een luikje aan de onderkant is de 9 volt batterij eenvoudig te verwisselen. Ook is er een aansluiting voor een 9 volt BOSS voeding. Het werd geleverd in een vouwdoosje met de handleiding.

Ibanez Tube Screamer TS808

Ibanez Tube Screamer Overdrive Pro TS808

In 2004 heeft Ibanez de Ibanez Tube Screamer Overdrive Pro TS808 in een beperkte productie oplage opnieuw uitgebracht. Hiervoor is de vierkante schakelaar gereconstrueerd. De elektronica omvat de op-amp chip JRC4558D en twee silicon diodes. Voor deze heruitgave test Hoshino elke chip, en alleen de chips die aan de verwachte karakteristiek voldoen worden gebruikt. Deze chip zorgt voor een warmer geluid dan de TA75558P die voor de TS9 en TS9DX is gebruikt.

Er zijn drie draaiknoppen OVERDRIVE, TONE en LEVEL:

Met de voetschakelaar zet ik het effect aan en uit. Als hij aanstaat, brandt de LED. Verder is er een ingang en uitgang. De ingang schakelt de batterij uit als hierop geen plug is aangesloten. Via een luikje aan de onderkant is de 9 volt batterij eenvoudig te verwisselen. Aan de achterkant zit een jackaansluiting voor een externe voeding net als op het origineel uit 1979-1980. Er wordt een verloopkabeltje voor een 9 volt BOSS adapter bijgeleverd. Het werd geleverd in een doosje met de handleiding. Slordig is dat op het label aan de onderkant een verwisseling is gemaakt met de + en - van de jackaansluiting. Het verloopkabeltje maakt dit weer goed: v-tip -, v-ring +, m-tip +, m-ring -.

Geschiedenis van de Tube Screamer

Electronica schema Tube Screamer

De eerste Tube Screamer kwam in 1979/1980 op de markt als Ibanez Tube Screamer Overdrive Pro TS-808 en werd gemaakt bij Maxon. Stevie Ray Vaughan maakte de Tube Screamer als eerste populair. Hij gebruikte de Tube Screamer als booster door met weinig drive maar met veel level, zijn kleine Fender buizenversterkers te oversturen. Als hij grote buizen buizenversterkers gebruikte zette hij de drive op de helft, de tone op ongeveer 3 en level op ongeveer 7. Hoewel zijn voorkeur uitging naar de TS808, gebruikte hij op de bühne vaak de TS10.

Er zijn twee merken: Maxon en Ibanez. Nisshin Onpa is de fabrikant van de Tube Screamer welke de overdrive pedalen ook onder het eigen merk Maxon heeft uitgebracht zonder de aanduiding Tube Screamer, waardoor alleen Ibanez overblijft als we er vanuit gaan dat "Tube Screamer" op het overdrive pedaal moet staan. Als er geen rekening hoeft wordt gehouden met modificaties en reissues blijven er 8 versies over.

Tube Screamer versies van Ibanez: