Gitaren

Omdat een gitarist nu eenmaal een gitaar bespeelt, is het natuurlijk handig om er een te bezitten! Elke gitaar volstaat maar als je wat langer gitaar speelt dan gaat het karakter en de klankkleur van het instrument een belangrijke rol spelen. Dit geldt zowel voor akoestische als elektrische gitaren. Veel gitaristen hebben daarom de behoefte om meerdere gitaren te bezitten, wat een ernstige vorm kan aannemen. De elektrische gitaren die mijn behoefte stillen zijn: een Gibson ES-335 DOT, een Gibson Les Paul Standard, een Fender Stratocaster, een Fender Telecaster en een Fender Precision Bass Lyte. De meest veelzijdige gitaar is de Fender Stratocaster, omdat die heel breed inzetbaar is. De Fender Telecaster is stevig in het laag en knallend in het hoog (mijn Telecaster is in 1989 gebouwd in Japan en heeft een hals van esdoorn, is lichtgeel afgewerkt en voorzien van een witte slagplaat). De Gibsons hebben een meer zoeter karakter en zijn opengedraaid echte scheurijzers. De Gibson ES-335 DOT is goed inzetbaar als jazzgitaar. Hoewel ik erg tevreden ben over mijn elektrische gitaren zou ik graag weer een mooie akoestische gitaar willen bezitten, zoals een C.F.Martin D28.

Koffers en Standaards

Elke gitaar heeft zijn eigen koffer, maar ik bezit ook een aantal Dixon standaards. Het rubber op deze standaards kan snel vergaan door invloed van licht en zuurstof. Daarom heb ik het vervangen door soepel zuurvrije laboratoriumslang, dat de lak van de gitaren niet aantast.

Snaren

Fender -150 D'Addario EXL110

Vroeger speelde ik meestal met Fender -150 met de diktes: .010 .013 .015 .026w .032 .038. Tegenwoordig gebruik ik voornamelijk D'Addario EXL110 met de diktes: .010 .013 .017 .026w .036 .046.

Plectra

Jim Dunlop plectra

Mijn eerste jaren als gitarist speelde ik met soepele Jim Dunlop, Nylon 0.60 mm plectra. Langzaam aan ben ik met een steeds dikker plectrum gaan spelen. Tegenwoordig gebruik ik de zachte Jim Dunlop, Nylon 0.73 mm plectra, waarmee ik uitsluitend slaggitaar speel, en de harde Jim Dunlop, Big Stubby 3.0 mm plectra voor een mengvorm van slag- en solospel. Van beiden heb ik een kleine voorraad in huis. Omdat ik ook fingerstyle bestudeer, gebruik ik ook een Dunlop medium duimplectrum.

Capo

Shubb C1 Capo

Een capo (voluit capotasto) geeft je mogelijkheid om met open snaren te kunnen spelen tot in de hoogste toonaarden. Ik gebruik een Shubb C1. Een capo moet stevige en vlak achter een fret worden geplaatst om rammelende geluiden te voorkomen. Deze capo is compact en zeer snel vast en los te maken. Keith Richards van The Rolling Stones gebruikt hem ook.

Slides

Jim Dunlop Slides

Zo af en toe gebruik ik ook een slide. Ik heb twee stalen Jim Dunlop slides: een van 4 cm en een van 6 cm.

Stemmen

Korg guitar tuner GT-6

Voor het stemmen van mijn gitaren gebruik ik een A-stemvork, mijn inmiddels klassieke Korg guitar tuner GT-6 (uit 1978) of de tuner in mijn TC-Electronic G-Force.


Ga nu naar gitaarversterker en effectpedalen