Fender Precision Bass Lyte

Fender Precision Bass Lyte

Over de Fender Precision Bass Lyte is weinig bekend en misschien daarom vind je nergens een beschrijving van het instrument. De basgitaar is in 1996 gebouwd bij de Japanse gitaarfabriek Fuji-Gen Gakki (die ook de gitaren van Ibanez maakt) in opdracht van Fender Japan. Hij heeft een hals van esdoorn met een palissander toets. Het lijf is van linden en is afgewerkt met de kleur "Frost Red". De hals is met vier schroeven aan het lijf bevestigd. Hij heeft vier Gotoh "mini" stemsleutels en een kam van gegoten chroom. In het midden zit een split-coil PU element en bij de kam zit een J-style element. Hij heeft vier zwarte knoppen: onder de J-style zit Volume en daaronder van voor naar achter Pan bass/treble, Bass cut/boost en Treble cut/boost. Deze laatste drie knoppen hebben een voelbare klik in het midden. De elektronica is actief en wordt gevoed door een 9volt batterij. Om de batterij te vervangen moet aan de achterkant van het lijf een plaatje worden los geschroefd.

De meest bekende Lyte bassist is wel Carol Kaye. Zij speelde haar Fender Precision Bass bij Elvis Presley, The Beach Boys, The Doors, Frank Zappa, Stevie Wonder, Frank Sinatra, Simon en Garfunkel en Ray Charles. Enkele van haar bekendste baslijnen zijn Mission Impossible en Batman. Zij heeft op meer dan 10,000 opnames gespeeld zoals Good Vibrations, River Deep Mountain High en You've lost that Loving Feeling. In 2000 ging zij de Fender Precision Deluxe Lyte bass bespelen en deed dat voor drie jaar lang. Een betere promotor had Fender niet kunnen wensen. In een zeer lange email die ik van Carol kreeg moet ik aan iedereen vertellen dat zij geen Fender meer speelt en ook niemand adviseert er een te kopen. Het is maar dat je het weet!

Een Deluxe Lyte heeft een lijf van mahonie en de metalen onderdelen zijn goudkleurig. De snaren kunnen via de achterkant door het lijf worden gestoken. Het halsplaatje ontbreekt. Verder heeft hij i.p.v. het J-style element een humbucker element en heeft hij een extra knopje voor Mid boost/cut.

De productie van de Lyte is inmiddels gestaakt. Hij is gereïncarneerd in de Fender Deluxe Zone Bass.

Fabrikant:Fender Musical Instruments, Japan
Model:Fender Precision Bass Lyte Standard
Bouwjaar:1996
Kleur:Frost Red
Body:Linden
Hals:Esdoorn
Toets:Palissander
Elementen:2
Bijzonderheden:actieve elektronica
Gewicht:3,5 kilogram