De Alesis SR-16 drumcomputer batterij vervangen

In de Alesis SR-16 drumcomputer zit een batterij die het geheugen van spanning voorziet waardoor de instellingen en de patterns die je hebt geprogrammeerd worden behouden. De verwachting is dat de batterij (als deze vers is) het ongeveer 10 jaar vol houdt. Als de SR-16 de opgeslagen instellingen niet meer kan oproepen, is een nieuwe batterij nodig. Je kunt deze laten vervangen door Alesis of een muziekhandelaar met een eigen technische dienst. Maar als je kunt solderen, kan je de batterij zelf vervangen. Hiervoor moet de SR-16 uit elkaar worden gehaald. Eerst verwijder je alles dat op de SR-16 is aangesloten, dus ook de voeding (fig. 1). Daarna ga je de volumekop verwijderen.

fig. 1

fig. 1

fig. 2

fig. 2

Dit gaat het beste door er een zacht plectrum onder te duwen en dan de kop voorzichtig omhoog te wrikken tot je hem goed kan vastpakken om hem eraf te trekken (fig. 2). De knop en de plastic-ring die eronder zit leg je apart. Hierna verwijder je de zes schroeven met een kruiskopschroevendraaier uit de bodem (fig. 3). Leg de schroeven apart.

fig. 3

fig. 3

fig. 4

fig. 4

Nu moet je even opletten: er zit een lintkabel tussen boven en onderkant die je niet mag beschadigen. Trek dus voorzichtig aan de voorkant de bovenkant iets omhoog tot je de lintkabel ziet zitten (fig. 4). Trek voorzichtig de stekker van de lintkabel uit het onderste gedeelte (het moederbord fig. 5). Leg de bovenkant apart (fig. 6).

fig. 5

fig. 5

fig. 6

fig. 6

Om het moederbord uit de bodem te verwijderen moeten nu de plastic-ringen van de zes jackaansluitingen worden losgedraaid. Leg de ringen apart (fig. 7).

fig. 7

fig. 7

De batterij is een lithium-knoopcel van 3 volt. Meestal is dit een Panasonic BR2325 met PCB-aansluitingen. Het artikelnummer hiervan is BR2325-1HB of BR2325-HBN. BR2325 staat voor 3 volt Poly-carbonmonofluoride Lithium Batterij met een capaciteit van 165mAh en heeft een diameter van 23mm en een dikte van 2,5mm. Je soldeert de twee pennen van de PCB los en verwijder de oude batterij (fig. 8+9). Hierna plaats je de nieuwe batterij in gaatjes in dezelfde positie als de verwijderde batterij en soldeer hem vast.

fig. 8

fig. 8

fig. 9

fig. 9

Als alternatief kun je ook een horizontale knoopcelhouder voor een 23mm batterij plaatsen (fig. 10). De pennen van deze houder passen precies in de gaatjes van het moederbord. Omdat de houder iets breder is dan de verwijderde batterij kan het zijn dat een condensator een klein beetje in de weg zit. Een heel klein beetje duwen verhelpt dit. Het voordeel van de houder is dat het nu een stuk makkelijker wordt om de batterij te vervangen en de normale BR2325 zonder PCB (fig. 11) is beter te verkrijgen dan de BR2325-1HB of BR2325-HBN. Als je een batterijhouder hebt vast gesoldeerd, plaats je hierin een normale BR2325 met de pluszijde naar boven onder de klem.

Pasop: Gebruik altijd de BR2325 en niet de CR2325 type batterij. Het nadeel van de CR2325 is de hoge zelfontlading bij temperaturen boven de 21 graden en zal in die omstandigheid snel leeg zijn. Dit in tegenstelling tot de BR2325 welke een lage zelfontlading heeft en toepasbaar is tussen 85 C en -30 C.

fig. 10

fig. 10

fig. 11

fig. 11

Hierna plaats je het moederbord weer in de bodem, schroef je de ringen weer vast, steek de stekker van de lintkabel weer in het moederbord en sluit de bovenkant, schroef de schroefjes weer in de onderkant en plaats de plastic-ring en de knop weer op de bovenkant. Sluit de voeding aan en zet de SR-16 aan. Kopieer preset pattern 01 naar user pattern 01 en schakel de SR-16 uit en verwijder de voeding. Sluit na enige tijd de voeding weer aan en zet de SR-16 aan. Als je nu user pattern 01 kunt afspelen is het vervangen van de batterij gelukt. Na een kleine poetsbeurt kan de back-up met de zelfgemaakte instellingen weer worden ingeladen. Zorg dus dat je die hebt!

Lees ook: De Alesis SR-16 drummachine en De Alesis SR-16 drummachine programmeren.