Marshall Guv'nor

Marshall - Guv'nor

De Marshall The Guv'nor is een distortion / overdrive pedaal. Dit is het pedaal dat Gary Moore (1952-2011) gebruikte op zijn CD album "Still got the blues". Dankzij de The Guv'nor kon Gary die tonen zolang aanhouden.

Als je deze originele versie van de The Guv'nor vergelijkt met de nieuwe versie (GV-2) dan blijkt deze originele versie beter te klinken en minder te ruizen. Helaas wordt deze versie niet meer gemaakt.

Het is een zwart zevenkantig kastje met een afmeting van (L) 13 x (B) 11 x (H) 6 cm en het weegt 770 gram. Het is gedecoreerd met rode strepen en witte letters. Aan de onderkant is een zooltje geplakt. Het is opgebouwd rond de JRC3008B op-amp chip, diodes (clipping leds) en voorzien van een uitgebreide toonregeling. De leds gaan echt branden maar dat is aan de buitenkant niet te zien.

Er zijn vijf draaiknoppen GAIN, BASS, MIDDLE, TREBLE en LEVEL:

Helaas is de kwaliteit van de gebruikte potmeters niet al te hoog: Ze hebben de neiging om zich vast te zetten, waardoor ze soms moeilijk zijn te draaien. Door even flink aan de knoppen te draaien wordt dit probleem opgelost.

Electronica schema Guv'nor

Met de voetschakelaar zet ik het effect aan en uit. Als hij aanstaat, brandt de LED. Aan de achterkant is een INPUT (ingang), OUTPUT (uitgang), aansluiting voor een 9 volt BOSS voeding en een LOOP (effect) aansluiting. De laatste is bijzonder en zelden te vinden op een distortion / overdrive pedaal. De aansluiting maakt gebruik van een TRS (tip, ring, sleeve) jackaansluiting waarbij de tip het uitgaande signaal verstuurt en de ring het inkomende signaal ontvangt. Hiervoor wordt een Y-kabel gebruikt met een TRS jack en twee mono jacks. Hierdoor is het mogelijk andere effect pedalen samen met de Guv'nor aan of uit te zetten (denk b.v. aan een compressor) waarbij de voetschakelaar als master-schakelaar wordt gebruikt. Het signaal gaat eerst door de Guv'nor en dan door de effect-loop. Hierdoor is het zelfs mogelijk om het signaal naar een andere versterker te leiden. De ingang schakelt de batterij uit als hierop geen plug is aangesloten. Aan de onderkant is via een luikje met een kruiskop-schroefje de 9 volt batterij te verwisselen.